2012. április 7., szombat

Játszva tanulás - csillagképek

Az árnyjátékot szerintem minden gyerek szereti. Szórakoztató időtöltés, főleg ha a család közösen vesz részt benne. A klasszikus állatfigurák leképezésén kívül másra is felhasználható a fény-árnyék játék, és a szórakozás mellett taníthatjuk is a gyerkőcöt a segítségével. Pl. megtaníthatjuk felismerni az egyes csillagképeket. Gyerekkoromban engem lenyűgöztek a csillagok. Sokat néztem az eget csillagképek után kutatva, és rongyosra olvastam az Ég és Föld című könyvemet.

De vissza az árnyjátékhoz. Ha éppen nem ideális az idő a csillagnézéshez, a lakásban is elővarázsolhatjuk a csillagképeket. 


Kartonból vágjunk ki tetszés szerinti darabokat (hogy ez érme alakú-e, vagy négyzet, teljesen mindegy), rajzoljuk rájuk csillagképeket, majd a csillagok helyén lyukasszuk ki a kartont. Tartsuk a fény elé, és tádáám... máris a falunkon tündökölnek a csillagképek. Kezdődhet a móka és a tanulás. Próbálják kitalálni a gyerekek, hogy melyik csillagképet látják. Ezután a "tréning" után talán a csillagos égen is könnyebben megtalálják majd őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése