2011. október 11., kedd

Könyvajánló: Láng Benedek - A Rohonci kód

Mindig szerettem a rejtélyekkel teli történeteket, és régóta rajongok a rejtélyes írásokért is. E két tényező elég volt ahhoz, hogy izgatottan vegyem kézbe Láng Benedek történész Rohonci kódexről, annak írásának megfejtéséről szóló könyvét.

„Szeretném megmutatni, hogyan, milyen eszközökkel, milyen módszerekkel, milyen helyszíneken kutat egy történész, akinek élete messzemenően nem olyan unalmas és poros, mint ahogyan azt a nagyközönség képzeli, de azért nem is olyan izgalmas, mint ahogyan Dan Brown bemutatja.”  Láng Benedek

A szóban forgó könyvet olyan titokzatos jelkulccsal, vagy nyelven írták, hogy máig egy szakembernek sem sikerült megfejtenie. Láng Benedek is erre tett kísérletet, és nemcsak azt osztja meg az olvasókkal, hogy milyen következtetésekre jutott kutatásai során, de a „nyomozás” folyamataiba is beavat bennünket. Kultúrtörténeti áttekintést nyújt a témával kapcsolatban, és a kriptográfia világába is elkalauzol.

Egyes történészek átverésnek, megtévesztésnek tartják csupán a Rohonci kódexet, és annak szövegét. Láng Benedek azonban amellett érvel, hogy miért nem hamisítvánnyal van dolgunk. Bár a szöveg megfejtésére tett korábbi kísérletek mind más eredményt hoztak, Láng alapos kutatása talán közelebb visz a valódi megfejtéshez. A könyvben megismerhetjük ezeket az állítólag megfejtéseket, és azt is, hogy ezek miért nem helyesek. Nem akarom az izgalmas történeteket mind elmesélni, hiszen ezt megteszi a szerző, de a kedvencemet megemlíteném. Egy román történész nő megállapításai szerint a kódexben ősromán írással van dolgunk, amit ő meg is fejtett, és az egész szöveget lefordította a mai román nyelvre, illetve franciára is. A gondok azonban már ott elkezdődnek, hogy a történész hölgy már a sorokat is rossz irányban olvasta… További elméletekről és valóságalapjukról is olvashatunk még. Láng számba vesz több lehetőséget is, hogy mi lehet ez a kódex, mi célból készülhetett, s ennek alapján megfejthető-e.  Egyáltalán titkosírással van-e dolgunk, vagy egy ősnyelvvel? Esetleg egy mesterséges nyelv amit látunk? Ezek történetétét is bemutatja nekünk a szerző, megadva az esélyt, hogy tisztán lássunk, és akár új elméleteket gyártsunk.

A kód feltöréséhez részletesen megismerte, és megismerkedhetünk mi is a kriptográfiával, a titkosírások történetével és gyakorlati megoldásaival. Az egyes „kódtörő” megoldásokat a szerző „rápróbálja” a kódex szövegére, és megosztja velünk annak sikerességét, sikertelenségét és egyáltalán a következtetéseket. Mivel mi is megismerjük a könyv által ezeket a módszereket, akár szerencsét is próbálhatunk a Rohonci kód megfejtésénél. A könyv tartalmaz képeket a kódex szövegéről, így aki kedvet érez egy rejtély megfejtésére, kísérletet tehet rá. 

Az érdekességek, tények és kódfeltáró módszerek egyes részei talán első hallásra „száraznak” esetleg unalmasnak tűnhet, de a Láng olyan stílusban írta könyvét, hogy a titokzatos, rejtélyekkel teli téma a maga tudományos voltában is szórakoztató.

Megjelenés: Jaffa kiadó, Budapest, 2011. 227 oldal Ár: 2940 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése