2011. november 14., hétfő

Interjú és játék - Édességek kicsiny boltja


Mutatkozz be kérlek azok kedvéért, akik még nem ismernek.
Tenczer Zsófia vagyok, 19 éves. Jelenleg Budapestre járok egy művészeti iskolába, ahol az ötvösmesterség fortélyait tanulom. Szabadidőmben szívesen járok fesztiválokra, emellett gyakran olvasok és hallgatok zenét. Kedvelem a régi- és a kézzel készített holmikat és a muffinos tárgyakat.

Mióta készítesz ékszereket?
A legelső darab, amitől mindent számolok 2010. januárjában készült – egy egyszerű láncszemekből készült karkötő volt az anyukámnak, amit a párommal közösen készítettünk. Vele pont az ékszerkészítés hozott össze, így ez az alkotói tevékenység a mai napig meghatározó szerepet tölt be az életünkben.

Mi jellemző a stílusodra? Milyen anyagokkal dolgozol legszívesebben?
A kedvenc anyagom minden kétséget kizárólag a textil – hirtelen fellángolásként kezdtem el vele dolgozni, de azóta is tart ez a szerelem. J Emellett szeretem a gyurmát, mert jól formálható, és a fémeket, különösen a rezet, mert szép színű, fényes, és jól megmunkálható. A stílusomat főleg az anyaghasználatom határozza meg: törekszem arra, hogy jó minőségű alapanyagokat használjak, amik azonban különlegesek is. Ezek által próbálom megteremteni az ékszereimben a saját kis világomat.

Mást is kipróbáltál korábban, vagy rögtön rátaláltál a neked való technikára?
Maga az ékszerkészítés előtt is sok kézműves technikát próbáltam ki (decoupage, csomózás, scrapbooking), de ez a kísérletező kedv szerintem a mai napig jellemző rám. Igyekszem időnként valami új alapanyagot, technikát becsempészni a részletekbe. A textilek bevonása éppen egy ilyen kísérlet eredménye volt: a kezdeti gyurmázás után egy időben rengeteg varrott, drótozott organzavirág került ki a kezeim közül. Nem mondom, szerettem ezeket készíteni, de nem a virágok készítése volt az igazi álmom. Mindenesetre rengeteg kiváló ékszertervet és az anyagok szeretetét köszönhetem ennek a kitérőnek, ami miatt biztos, hogy legközelebb is belevágnék, ha lenne rá lehetőségem.

És van olyan technika az ékszerkészítés terén, amit még szeretnél kipróbálni?
Hát persze! J Először is szeretném elsajátítani az iskolában az összes technikát, amit csak lehetséges, emellett pedig érdekel a fémöntés, és az üvegékszer-készítésbe is szeretnék egyszer belekóstolni.

Miből merítesz ihletet? Talán a mesékből? :) Gyakran elevenednek meg meseszereplők a kollekcióidban.

Lassan huszonéves létemre hatalmas meserajongó vagyok: a mai napig gyűjtöm a szépen illusztrált mesekönyveket, igényes rajzfilmeket. Gyakran ezekből indulok ki: a fejemben megjelenik egy történet, amit felelevenítek, majd elkezdek anyagot keresni hozzá. Általában ilyenkor már van némi elképzelésem, hogy mit szeretnék, de ez akkor válik nyilvánvalóvá, amikor megtalálom, amit keresek. Ilyenkor megjelenik a fejemben maga az ékszer, és amint a kezemben vannak a hozzávalók, már csak idő és hangulat kérdése, és készen az áhított darab. A legtöbbször így dolgozom, nem tervezek, vázlatolok, hanem érzésből csinálom. J

Vásárokba is jársz. Milyen személyesen találkozni a vásárlókkal?
Nagyon jó! Imádok velük találkozni és látni, mennyi különböző ember szereti a munkáimat. J Szoktam nyílt napokat is tartani Szegeden és Budapesten, amikor teával, süteménnyel, az ékszereimmel és egy nagy pokróccal felszerelkezve kiülünk egy napsütéses térre a belvárosban, és találkozunk, mint az alkotó és vásárlók. Szeretem az ilyen alkalmakat és úgy veszem észre, hogy a vásárlók is szeretik, mert ilyenkor, egy pohár tea és némi muffin mellett könnyebb beszélgetni és megismerni egymást. Van egy vendégkönyvem is, amit mindig magammal viszek, és amibe ilyenkor bárki beleírhat – gyönyörű dolgokat írtak már bele, öröm kézbe venni. J

Egy átlagos héten mennyi időd jut az alkotásra?
Mivel művészeti iskolába járok, így az egész hetem csupán alkotásból áll. J A viccet félretéve, nagyon változó az az idő, amit alkotással töltök. Van, hogy hetekig egyetlen szabad órám sincsen, máskor majdhogynem 12 órán keresztül dolgozok egyfolytában. Minden az iskolától, a múzsától és a szobatársaim türelmétől függ. J

Mik a közeli és távoli terveid a jövőben?
A legközelebbi tervem, hogy időben elkészüljek a karácsonyi kollekcióval. J Hosszabb távon pedig szeretnék kísérletezni, saját mintájú textileket tervezni, elvégezni az iskolát, talán egyetemre menni. A legnagyobb álmom, hogy egy boltot nyissak a portékáim és a magyar design élet gyöngyszemeinek egyelőre nagyon távoli, de szeretném, ha egyszer megközelíthetővé válna. J



Köszönöm az interjút és kívánom, hogy a terveidet sikerüljön megvalósítani!

Ha tetszenek Zsófi munkái, csatlakozz Facebook oldalához, ahol a legújabb kollekciókról és akciókról is értesülhetsz.


JÁTÉK!!!




Megnyerhetitek Zsófitól a képen látható brosst. Ehhez töltsétek ki az alábbi jelentkezési lapot. A határidő: november 21. hétfő, éjfél! A határidő után elküldött jelentkezéseket nem tudom elfogadni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése