2011. május 3., kedd

Vad Magyarország


"Érdekes dolog megállni egy kuszán benőtt part mellett, amelyet sokféle növény borít, madarak dalolnak a bokrokban, a levegőben rovarok röpködnek, és férgek másznak a nedves földben, és eltűnődni azon, hogy mindezeket a finom gonddal szerkesztett formákat, amelyek annyira különbözők, és amelyek oly bonyolult módon függnek egymástól, egytől egyig olyan törvények hoztáklétre, melyek ma is működnek körülöttünk."
Charles Darwin

Nagy természetbarát vagyok. Imádok kirándulni, járni a természetet, lefotózni annak szépségeit. A növények és az állatok közel állnak a szívemhez. Ha nem lehet kint köztük, akkor otthon sokszor nézem a National Geographic Channel-t, az Animal Planetet, a BBC-t, és társaikat. Egyszerűen minden alkalommal  magukkal ragadnak a szebbnél szebb természetfilmek.

Sokan nem is tudják, hogy mennyi szépséget rejt Magyarország. Bejárnak sok külföldi tájat, de hazánkat nem ismerik meg. De vannak olyanok is, akiknek valamiért nem adatik meg a lehetőség, hogy maguk barangolják be, és fedezzék fel országunk szépségeit. Akárhogy is legyen, érdemes megállnunk néhány percre, és elmerülni a természet szépségeiben.

Hogy miért mondom mindezt el? Mert egy fantasztikus magyar természetfilmet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. 

Vad Magyarország - a vizek birodalma című egész estés természetfilmet Török Zoltán  rendezte, a narrátor pedig Kulka János. A film főszereplői egy rétisas-fészekalj lakói, akinek sorsát követve megismerhetjük az ország jelentős vizes élőhelyeit. Így filmbéli utazásaink során nem csak a rétisasokkal, hanem vidrákkal, kacsákkal, de szürkemarhákkal is találkozhatunk. A filmet másfél évig forgatták, küzdve a faggyal, a kánikulával, és a természet egyéb megpróbáltatásaival. Ezt követte még egy éves utómunkálat, melynek gyümölcsként egy 52 perces film született meg.

Sajnos csak az Uránia Nemzeti Filmszínház játssza, de aki teheti, menjen el és nézze meg! Én nagyon remélem, hogy hamarosan DVD-n is megjelenik, hogy itthon is részesei lehessünk ennek az élménynek!

Itt egy kis ízelítő. Szerintem gyönyörű már az előzetese is! A zene, a képek, a vágások, a fények, mind azt bizonygatja, hogy nem fogunk csalódni, ha megnézzük az egész filmet. Jó szórakozást hozzá!


Forrás:Nemzeti Geografia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése