2011. szeptember 9., péntek

Könyvajánló # Soma Mamagésa: Új egyensúly


Bár cikkeit, rovatait régóta figyelem, nem olvastam még könyvet Somától (Soma Magamága, Spitzer Gyöngyi, Klára, és még sorolhatnánk neveit). Kíváncsian vártam, hogy egy téma terjedelmes kifejtésében mit tud nyújtani. Nem csalódtam. Igazából, be kell valljam, hogy először a borítója fogott meg. Bár ritkán választok ez alapján könyvet, a borító elején lévő Jin-Jang felkeltette az érdeklődésemet. Nem a klasszikus Jin-Jang ábrázolást jelenítik meg rajta, ugyanis a középső pontok helyett egy nap és egy hold látható. Itt rögtön eszébe jut az embernek sok-sok ellentétes erő, köztük a nemek közti „ellentét”. De az egymással szemben álló női és férfi energiák vajon mennyire vannak egyensúlyban egymással? Az ábrázolás szerint mindkét fél egyforma. Tényleg így van? S már ugrik is a szemünk a címre. Új egyensúly. Mitől új? És miben új? Egyáltalán volt valaha is egyensúly a nemek viszonyában? Már a borító látványa is számtalan kérdést vetett bennem. Egyesekre választ kaptam, míg mások további kérdéseket szültek. Ilyen érzésekkel fogtam a könyv olvasásához.

Legújabb könyvében Soma a férfi és nő közötti kapcsolat változásait, annak okait és következményit boncolgatja. Aki ismeri, látta, hallotta már nyilatkozni Somát, az tudja, hogy határozott véleménye van a párkapcsolati témákat illetően. Ebben a könyvben azonban nem elégszik meg a véleménnyel, hanem komoly kutatómunka előzte meg a létrejöttét. Olyan neves tudósok és gondolkodók munkáit idézi és használta fel, mint Bert Hellinger (a családállításról többször is esik a műben), Rüdiger Dahlke, Hamvas Béla, Sigmund Freud, és még sorolhatnánk. Valamint felmérések, és kerekasztal beszélgetések tapasztalataival is színesíti a témát.

A könyvben olvashatunk a férfi-női szerepekről a múltra, jelenre és jövőre kivetítve. Nagyon tetszik ahogy Soma levezeti a múltbeli helyzeteket, szerepeket, hogy a párkapcsolatban és egyben a társadalomban is milyen szerepük volt, hogy viszonyultak egymáshoz a nők és a férfiak, illetve hogy ennek mi a következménye. Nem szeretnék konkrétumokat leírni itt, mert aki érdeklődik a téma iránt, megtalálja a könyvben, részletesen kifejtve, példákkal szemléltetve. Sokat megtudhatunk a két nem viszonyában bekövetkező változásokról, azok mikéntjéről. "A hagyományos női és férfi szerepek ideje lejárt [...] Egy új egyensúly megteremtése előtt állunk, amihez ki kell lépnünk a megszokott szerepeinkből." - olvashatjuk a könyv hátulján. Sok miért és hogyan merül fel olvasás közben, melyekre ha nem is mindig lehet konkrét és biztos választ adni, a kérdés „belemászik” az ember fejébe, és további kérdéseket szül. Számomra nagyon érdekes kérdéseket vetett fel ez az olvasmány, és értékes gondolatokat adott nekem. Mindenkinek ajánlom hogy olvassa el, aki kicsit is szeretné megérteni, nemcsak az ellenkező nemet, de a sajátját is, illetve a közöttük lévő kapcsolatot és annak változásának okait.

Megjelenés: Jaffa Kiadó, Budapest, 2011. 378 old. 3150 Ft


Olvasta valaki?

1 megjegyzés:

  1. Még nem olvastam és most hallottam róla Nálad először, de Nekem is felkeltette a kíváncsiságomat. Kicsit ugyanis megosztottak az érzéseim Somával kapcsolatban. Sokszor nagyon közelinek érzem magamhoz bizonyos dolgokban a véleményét, sokszor taszítónak érzem a számomra túl vulgáris megnyilatkozásait. Érdekes személyiség és minden bizonnyal nagyon érdekes a könyv is...

    VálaszTörlés