2011. február 18., péntek

Sminkszerek szavatossága


Sminkcuccainkat időnként nem árt átnézni és kiszortírozni. Ezzel nemcsak több helyünk lesz a fiókban (akár az új szerzeményeknek is), hanem az egészségünkért is sokat tehetünk. Ha nem érzékeny a bőrünk, akkor okozhatnak problémát a lejárt szavatosságú termékek.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes terméktípusok mennyi ideig használhatóak biztonságosan. Bár a szavatosságot minden terméken fel kell tüntetni, de ez valamiért nem látható (elmaszatolódott, stb.), akkor jó tudni, hogy általában milyen hosszú életűek ezek, illetve hogy miről ismerhetjük fel, hogy bizony már romlott. Illetve adok pár tippet, melyek segítségével megnövelheted élettartamukat.

Alapozó: 12 – 18 hónap. Könnyen észrevehető, ha már lejárt szavatosságú az alapozó, ilyenkor ugyanis sokszor összeáll a tubusban, szárazzá válik, és ha az arcodra kened akkor „darabos” lesz, nem tudod rendesen eldolgozni. Semmiképp ne nyúlj a tégelybe az ujjaiddal, mert baktériumok szaporodhatnak el benne, melyek később az arcodra kerülnek. Helyette akár egy fültisztító pálcikát is használhatsz.

Szemceruza: 18 hónap. Szemceruzádtól is célszerű megválni, ha nem fogyott el másfél év alatt. Használata is nehézkesebbé válik, mert száraz, törékeny lesz. Ha mégis felkennél egy régi terméket, majd ég, viszket a szemed, akkor azt a ceruzát rögtön dobd a kukába! Minden használat előtt hegyezd ki a ceruzát, ezzel eltávolíthatod a megtelepedett baktériumokat. Ugyanez vonatkozik a szájceruzákra is.

Szempillaspirál: 3 hónap. Ez a termék a legrövidebb életű. Lejáratáról árulkodik, ha a szempillafesték csomós és száraz. Ilyenkor már semmiképp ne használd! Sokan úgy használják, hogy ki – be húzgálják a kefét, és nem tudják, hogy ezzel ártanak a legtöbbet. Ilyenkor ugyanis a tégely tele megy levegővel, és meggyorsítjuk a kiszáradás idejét.
Szemhéjpúder: 3 év. A szemhéjpúderek egész sokáig megőrzik szavatosságukat, azonban ha már nem olyan intenzív a színe mint eredetileg, és a csillámok is elhalványodtak, akkor bizony lejárt a termék ideje. Ez a púder állagú pirosítókra is igaz.

Krémes szemhéjfesték és pirosító: 12 hónap. Ezeknél a termékeknél az állagra kell odafigyelnünk. Ha folyékonyabb vagy olajosabb az eredetinél, esetleg beszáradt, mindenképp cseréld le egy újra. A krémes állagú termékeket érdemes a hűtőszekrényben tárolnod. Illetve ha lehet, olyan terméket válassz, ami tubusos kiszerelésű, ez ugyanis kevesebbet érintkezik a levegővel, így később szárad ki.

Az ecsetekre, szivacsokra is fordítsunk figyelmet, hogy elkerüljük a fertőzéseket, gyulladásokat. A sminkecsetet érdemes 1 – 2 hetente átmosni. Ehhez csak egy kis meleg vízre és samponra van szükség. Valamint érdemes ecsetzsákban, vagy a szekrényben tartani őket, így nem kerül a szőr közé por.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése